studieforbunden_220x50
    
Sonja Schwarzenberger har skrivit En röd stuga med en halvmåne på gaveln - samtal om folkbildning

Samtal om folkbildning

Debattbok

Schwarzenberger-En röd stuga-Omslag-Kartonnage-Original-150624.Jag ska säga det: Jag visste inte så mycket om folkbildning innan jag började skriva den här boken. Men själva ordet väckte frågor i mig. Det verkar finnas en kamp mellan det som kan kallas folkligt och det som anses vara bildat, en polarisering som återkommer i skol- och kulturdebatten idag. I folkbildningen möts polerna, inte minst i ordet: Folkbildning.

Jag ville undersöka hur den dualiteten påverkar både Sverige och oss som individer, för jag tror inte att det folkliga och det bildade behöver vara just motpoler.

Om jag frågar folk jag möter vad de tycker om bok- eller silversmideskurserna som studieförbunden driver så står det tydligt att de är oerhört populära. I mina ögon tyder det på att många känner att verksamheterna ligger dem nära och att de känner ett ägandeskap.

Å andra sidan kommer jag från en liten by i Västmanland där man förhåller sig med stor misstänksamhet till ordet bildning. Det är något som man inte självklart känner igen sig i. Även jag tänker så om mig själv – fast jag har varit chefredaktör för Bang, arbetat som journalist och har nycklar till många av de ”finrummen” där bildning ofta står i centrum. Det grundar sig i en känsla av att den sorts kunskap jag besitter varken är rätt eller tillräcklig. Det finns en skam i mig där och jag tror att vi är många som dras med den. Jag tror också att det får allvarliga konsekvenser: vi känner oss dumma och därför ger det oss möjlighet att stänga öronen för ny kunskap. Det är farligt i en tid då det blåser politiskt extrema vindar. Populistiska beslutsfattare och media utnyttjar det.

Så jag frågar mig: finns det i ett sådant landskap utrymme att fråga vilka visioner folkbildningen kan erbjuda? Det är startpunkten för det jag vill undersöka i de här samtalen.”


Journalisten och debattören Sonja Schwarzenberger
har intervjuat sex personer inom kulturvärlden, folkbildningen och politiken om folkbildningens idé och praktik. Sist i boken, som är ett samarbete med Premiss förlag finns intervjuas författaren själv om arbetet med boken och hennes eget förhållande till folkbildning.

Medverkande: Jessika Gedin, programledare Babel, Omar Mustafa, rektor Ibn Rushd Studieförbund, Paulina Neuding, chefredaktör Neo, Sverker Sörlin, idéhistoriker och ordförande Folkuniversitetet, Soraya Post, EU parlamentariker Feministiskt initiativ, Heidi Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenskan.

Redaktör: Nathaly Salas

_____________________________

Intervju med Sonja Schwarzenberger

ur boken En röd stuga med en halvmåne på gaveln

Sonja Schwarzenberger om folkbildning

Nathaly Salas: Vem bryr sig om folkbildningen?

Sonja Schwarzenberger: Vi som deltar i den. Förmodligen rätt så ofta utan att vara riktigt medvetna om vad folkbildningen som gemensam, organiserad kraft vill driva för frågor och uppnå för mål. Givetvis också den skara som jobbar inom den, och driver den framåt. Annars tror jag det är talande att jag och några av de intervjuade från flera håll saknar konkreta visioner för hur folkbildningen kan främjas, utvecklas och användas.

Nathaly Salas: Har din syn på folkbildning förändrats under arbetet med boken?

Sonja Schwarzenberger: Jag hade inte alls koll på att samtalet hade en så central roll i folkbildningen och jag tror att jag för första gången på riktigt förstår skillnaden mellan folkbildning och allmänbildning. Det är en av de nycklar jag fått på vägen. Jag kan också säga att jag har fått en större inblick i hur folkbildning kan användas som ett verktyg för att komma tillrätta med olika samhällsproblem där det mest konkreta rör utbildning: hur vi kan inkludera de personer som i dag hamnar utanför utbildningssystemet, de som inte får behörighet till högskolan. Folkbildningens pedagogik är mycket bättre på det än det ”klassiska” utbildningssystemet. Och jag står för att jag säger det: Bättre. Eller i alla fall: närmare människan.

Läs hela intervjun

Tidigare publicerat ur ”En röd stuga med en halvmåne på gaveln”:

Livserfarenhet besjälar kunskapen, intervju med Soraya Post
Kampen mellan marknaden och kulturen, intervju med Paulina Neuding
Vilka fiender har folkbildningen? intervju med Sverker Sörlin

#FBPOD20: Vilket folk bildas egentligen?

FBPOD20

Podcast. Vi talar ofta om folkbildningens bredd i stora ord, om en rörelse där alla får plats och där olikheterna möts. Men vem är folk egentligen? Och finns det en spänning mellan folk och bildning?

#FBpodden diskuterar tillsammans med Sonja Schwarzenberger vilka folket i folkbildningen är och bör vara. Är vissa viktigare än andra? Lyssna!

Sveriges Radio P1: Vad är folkbildning?


God morgon världen. Sonja Schwarzenberger i Sveriges Radios God morgon världen om vad som fick henne att vilja skriva om just folkbildning.

Läs mer

Release

Releasefest. Vad hände? Vi sågs på Bio Rio i Stockholm och skålade, pratade om det som intresserar oss i livet och lyssnade på ett samtal mellan Omar Mustafa (Ibn Rush studieförbund) Sonja Schwarzenberger (författare) och Johan Hilton (Atlas & Premiss förlag).

Bok & bibliotek 2015

Vem ska äta bildningsgröten? Bokmässan 2015Boksamtal. Vem ska äta bildningsgröten? Heidi Avellan, politisk redaktör på Sydsvenskan mötte Sonja Schwarzenberger i ett samtal om folkbildning i Finland och Sverige. Samtalet gjordes i samarbete med Svenska litteratursällskapet  i Finland. Författaren Katarina Gäddnäs var samtalsledare.

Samtal om Folkbildning. Sonja Schwarzenberger och Anna Morin samtalade om En röd stuga med en halvmåne på gaveln i Studieförbundet Vuxenskolans monter på mässans andra dag.

Om folkbildning är svaret: Vad är frågan?

Om folkbildning är svaret: Vad är frågan?

Jubileum. I år jubilerar ABF Stockholm med 100 år  i folkbildningens tjänst. Det har bland annat firats med ett samtal kring ”En röd stuga med en halvmåne på gaveln.” 

Här kan du ta del av korta klipp ur samtalet.

Medverkande: Tanvir Mansur, Maria Asplund-Sandell, Sonja Schwarzenberger och Per Sundgren . Samtalsledare: Göran Eriksson

Läs mer