اللغة هي هدية – Språk är en gåva

Fatima Naji språket är en gåva

Fatima Naji är tjugofem år och jobbar som barnskötare på en förskola. Varje måndag efter jobbet tar hon tunnelbanan genom stan för att gå en studiecirkel i arabiska hos Ibn Rushd studieförbund.

På mellanstadiet hade jag hemspråk, men då var det annat än språk som var viktigt. Först nu, när jag har blivit lite äldre, har jag kommit på hur viktigt det arabiska språket är för mig, berättar Fatima.

Fatima Naji är född i Sverige, men hennes föräldrar kommer från Marocko. Hemma pratar hon svenska med sina föräldrar medan de pratar arabiska med henne, även om de också kan svenska. När hon slutade gymnasiet upptäckte hon att arabiskan höll på att försvinna. För att kunna hålla kontakt med släktingar och ta hand om sitt språkliga arv bestämde hon sig för att gå en studiecirkel i arabiska. Det blev viktigt att plocka fram de slumrande kunskaperna och börja läsa, skriva och tala arabiska igen.

På studiecirkeln får vi lära oss att prata med varandra. Vi skriver och tittar på texter så att det blir rätt. Vissa ord liknar varandra och det är viktigt att veta skillnaden. Vi får böcker att läsa och jag märker redan stor skillnad. Nu flyter språket på. Min moster är på besök i Sverige just nu och jag är tvungen att prata arabiska med henne för att vi ska förstå varandra och det går redan mycket bättre, säger Fatima.

När Fatima själv får barn vill hon att de ska läsa hemspråk i skolan. Hon vill också att de ska gå lördagsskola i moskén och lära sig läsa Koranen på arabiska. Hennes barn ska inte göra samma misstag som hon själv gjort, och riskera att tappa språket.

- Har man arabisktalande i familjen, ska man inte slarva bort sitt språk, sin kultur och sin religion. Man ska vara glad för sina språk. Det känns så bra att ha två språk, speciellt att kunna arabiska eftersom det finns så många arabisktalande länder. Det är viktigt att inte glömma bort sitt ursprung och att kunna arabiska är en gåva man ska ta hand om, beskriver Fatima känslan av att vara tvåspråkig.

Fatima är glad över att kursen finns och hon fortsätter en termin till. Hon vet att det är många som söker kursen och tycker att det är kul att så många vill lära sig arabiska, både de som har språket i familjen och de som av andra skäl vill lära sig.

Text: Kajsa Wiktorin
Bild: Privat