studieforbunden_220x50
    

Zlatan är större än fotbollen

Mio och David Lagerkrantz

Att läsa om det som berör. ABF Stockholm har haft en föreläsningsserie tillsammans med föreningen Läsrörelsen om vikten av språk och läsning. En av kvällarna berättar författaren David Lagercrantz om arbetet med boken Jag är Zlatan Ibrahimovic. Boken har sålts i över 700 000 exemplar, är den mest utlånade biblioteksboken någonsin och har översatts till 23 språk. Historien om Zlatan har skapat en läsrörelse hos en hel generation unga män, en grupp som i övrigt läser allt mindre, men Zlatan har fått killarna att slåss om boken på biblioteken ute i landet. Kanske har boken betytt mer för läsandet än för fotbollen?!

Den ende under tjugo år som är på plats för att lyssna på David Lagercrantz den här kvällen är Mio, som är sjutton år och som är mycket sportintresserad. Han går medieprogrammet på gymnasiet. Hans mamma har läst mycket för honom, men själv har han inte på grund av sin dyslexi varit särskilt intresserad av böcker, inte förrän han fick ljudboken om Zlatan i julklapp.

”Jag känner igen mig i Zlatans historia, i hur jobbigt det kan vara att känna sig annorlunda. Vi delar samma drömmar. Boken fick mig att verkligen vilja fortsätta att kämpa med det som är svårt i livet”, berättar Mio som hoppas på en fortsättning på Zlatan-boken.

Det blir ingen fortsättning, enligt David Lagercrantz, men han hoppas på fler skildringar och berättelser från unga killars verklighet i Sverige i dag. Historier som handlar om just deras vardag och drömmar.

”För Zlatan var det etablerade Sverige stängt. Genom att berätta sin historia vill han visa att han kämpat själv. Det är många unga som känner igen sig i den utsattheten” tror David.

Han berättar också att det var ett krav från Zlatan att hans liv skulle beskrivas och skrivas med kärlek. Precis som alla andra unga killar ville Zlatan bli sedd och det var genom fotbollen han fick den möjligheten, det var den historien han ville få fram. Att det är möjligt. David försökte hitta berättelserna i Zlatans liv som brände till och skapa en dramaturgi kring dem. ”Det skulle kännas som på riktigt.” David tror att det förutom att hitta historierna som berör och väcker igenkänning, också handlar om att höja statusen på läsandet, så att fler unga läser.

”Vi måste bygga upp bilden av att det är coolt att läsa. Alla killar vill vara coola. I min generation skulle alla vara intellektuella. Jag och mina vänner bar alla på en bok av Kafka eller Dostojevskij i rockfickan som gav oss en identitet som coola och intressanta”, berättar David.

Att killar bråkar om vem som ska få låna sista exemplaret av Zlatan-boken visar väl, om något, att läsandet trots allt har status. Och att det kan vara coolt att ha just boken om Zlatan i täckjacksfickan. Det skulle ändå behövs fler böcker att slåss om, böcker och berättelser som väcker läslusten hos unga killar. Kanske en självbiografi om Foppa? Det är i alla fall vad Mio hoppas på.

Hanna Holmer, som är verksamhetsansvarig för föreläsningar och kulturprogram på ABF Stockholm, kan se att intresset för författare, personerna bakom verket, har ökat. När det gäller självbiografier, som i fallet med Zlatan, blir det en kombination av intresset för huvudpersonen i boken och författaren som förmedlar historien.

Författare syns och finns på allt fler arenor och människors intresse för att möta dem är stort. Författarsamtalen är berikande och folkbildande. Det är ett sätt att fördjupa sig i ett ämne och skaffa sig kultur- och samhällsorientering. Ofta har vi på ABF samtal som utgår från en bok och som utvecklar sig till att bli ett samhällspolitiskt samtal om dagsaktuella frågor som berör vår samtid”, berättar Hanna. Och kanske är det just det samtida i historien om Zlatan som gör att den boken berör så många, som gör att David Lagercrantz mailbox fortsätter att fyllas med mail från unga män som söker kontakt och vill ha mer.

Text: Kajsa Wiktorin
Foto: Ulf Isacson

 

knapp_fokus_livslångt_läsande