Rapport:

Studieförbunden, de unga, arbetsmarknaden och framtiden

Öppna rapport

Vi vill i rapporten beskriva gruppen unga som varken arbetar eller studerar, belysa områden där studieförbunden redan i dag bedriver verksamhet samt föreslå några åtgärder som staten skulle kunna vidta för att utöka verksamheten.

Inledning

”Det som är särskilt för studieförbund är att vi kan arbeta med helheten. Vi har medarbetare med kompetens inom arbetsmarknad och studier samt handledar- och coachkompetens. Till detta kan vi …

Vilka är gruppen unga som varken arbetar eller studerar?

Den nationella samordnaren för unga som varken arbetar eller studerar uppskattar att gruppen är ungefär 80 000 individer i åldrarna 16-24 år.

Varför arbetar eller studerar inte den här gruppen unga?

Inom forskningen råder relativ samstämmighet om att en avklarad grundläggande utbildning (gymnasieskola) är den enskilt viktigaste faktorn för att en ung människa ska ha en möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden.

Vilka insatser gör staten och kommunerna?

Insatser inom skola och arbetsmarknadspolitik.

Vad gör studieförbunden för unga som varken arbetar eller studerar?

Individuella lösningar och validering.

Goda exempel från studieförbundens verksamheter

”Jag vill bryta mönstret”

Spelifierat lärande öppnar dörrar

Hemmasittare eller folkbildad?

Vad föreslår studieförbunden?

Förslag på insatser och studiemotiverande verksamheter för unga som varken arbetar eller studerar.