studieforbunden_220x50
    

Khadra, 25 – Fånga kraften

Foto: Coura Mbaye
Ungas idéer fångas upp på helgläger. 
Ledarskapsutbildningen Fånga kraften gav 25-åriga Khadra Abdullahi motivation till att driva ett projekt hon länge funderat på: att starta en ungdomsgård i Hjulsta. Fånga kraften, som drivs av Studiefrämjandet i Stockholms län, är en ledarskapsutbildning för ungdomar, främst riktad till områden där ungdomsarbetslösheten är hög.

Vi försöker hitta ungdomar som har det lite extra jobbigt. När vi har samlat ihop en grupp på tio till femton unga arrangerar vi först en träff på kvällstid och sedan ett tvådagars helgläger, berättar Anna Hammar som är projektsamordnare inom integration, samhälle och mångfald.

Fånga kraften startade 2012 och har hittills utbildat ungefär 150 ungdomar mellan 16 och 24 år. I våras tvingades projektet att göra ett uppehåll under ett halvår, men sommaren 2013 kom äntligen nya pengar från Ungdomsstyrelsen. Under hösten arrangerades två läger; ett i Turistföreningens vandrarhem Prinsvillan i Tyresö och ett på Tollare folkhögskola i Saltsjö-Boo.

Det har varit bra för deltagarna att åka iväg någonstans där de inte är invanda. En del har kanske känt lite motstånd men det har gått jättebra, säger Anna Hammar.

En stor del av deltagarna har hittills kommit från Järvaområdet (Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Husby), men projektet riktar sig till unga i hela Stockholms län.

Inför projektet får deltagarna i uppgift att tänka ut något som de vill ändra i sina liv eller i samhället, och komma på en projektidé kring detta. Under helglägren arbetar ungdomar och ledare tillsammans med att förverkliga projektidéerna. Dessutom får ungdomarna en ledarskapsutbildning och lär sig mer om mänskliga rättigheter och demokrati. I Fånga Kraften anlitas vid varje läger en utomstående föreläsare. En av dem har varit Samir Sabri på organisationen Second Chance. Han berättade om hur han drogs in i kriminalitet som mycket ung och åkte in och ut ur fängelser under femton år, men sedan vände det, och nu arbetar han med att hjälpa ungdomar.

Att höra honom är jättehäftigt för de unga, säger Anna Hammar.

Khadra Abdullahi var i Rinkebys Folkets hus när hon såg en tjej som gick runt och pratade om Fånga kraften.

Jag tyckte att det lät intressant och gick fram till henne och frågade om jag fick delta, berättar Khadra som är 25 år och arbetar som värd för Fryshusets organisation Lugna gatan.

Lugna gatans värdar rör sig ute bland unga i förorterna på nätterna med syftet att vara goda förebilder, bryta stigmatisering och ge ungdomarna bra förutsättningar.

Khadra hade redan funderat över sin projektidé: En fritidsgård för ungdomarna i Hjulsta som ligger två stationer från Rinkeby.

– Det har satsats så mycket på ungdomarna i Rinkeby, men man har glömt bort Hjulsta, säger hon.

Fånga kraftens läger, som ägde rum i Tyresö i oktober, var mycket givande och lärorikt, tycker Khadra. Mest inspirerande var Samir Sabris föredrag. Nu efteråt känner hon sig lite mer motiverad till att genomföra sitt fritidsgårdsprojekt.

Jag har pratat med lite mer folk och haft möten med Fryshuset. Vi får se om de kan hjälpa till, säger hon.

Fånga kraften Foto: Coura MbayeOfta vill föreläsarna stanna kvar och prata med ungdomarna och det blir vilda diskussioner och filmvisningar till sent på kvällen. Men det händer något med ungdomarna när de är på en plats som de inte kan åka ifrån och där man hör fågelkvitter, en plats som inte är den vanliga, säger Anna Hammar.

 

Efter avslutat läger ska deltagarna kunna vara goda ledare för andra ungdomar. De får ett intyg och kan skriva in utbildningen i sitt cv.

Vi försöker få dem att engagera sig och starta studiecirklar. De har jättehäftiga projektidéer, som att starta en radioteater, en ungdomsgård och olika musikarrangemang, idéer som kan leda till jobb i framtiden, berättar Anna Hammar.

Text: Marja Beckman
Foto: Coura Mbaye
___________________________

Intervju med Samir Sabri i ABF:s tidskrift Fönstret: http://www.fonstret.se/Artikelarkivet/Nyheter-ABF/Teatern-blev-hans-raddning/

knapp_fokus_unga_utan_arbete
 

 

Fånga kraften
fånga kraften_jord_litenI projektet Fånga kraften stödjer Studiefrämjandet ungdomar som vill utvecklas och göra något bra med sitt liv. Ut-bildningarna är upplagda som helgläger och förläggs till ett vandrarhem i Stockholms län. Där får deltagarna knyta nya kontakter och möjlighet att landa i en demokratisk värdegrund. För mer info maila: Anna Hammar.