Uttalande med anledning av våldsdådet i Trollhättan

2015-10-26

Med anledning av våldsdådet i Trollhättan vill vi uttala vårt stöd för demokratiska rörelser och organisationer som gör dagliga insatser för att möta rasism och våld, och som arbetar för ett samhälle där alla människor har lika värde och rättigheter.

När nyheterna har fokus på ett hatbrott med rasistiska motiv är det viktigt att komma med motbilder. Hösten 2015 har samtliga tio studieförbund verksamhet för asylsökande i svenska och samhällskunskap. Det är ett sätt att skapa möten och ge stöd till människor som befinner sig i en svår situation. Tillsammans med det lokala föreningslivet tar studieförbund och cirkelledare tillsammans ett stort ansvar för att skapa mötesplatser och gemenskap för alla.

En av de mördade vid torsdagens rasistiska hatbrott var aktiv i ABF:s film- och musikverksamhet. Vi är många som sörjer honom och våra tankar går till hans familj och anhöriga.

Generalsekreterare David Samuelsson
Folkbildningsförbundet – studieförbundens intresseorganisation

Läs också:
Folkbildning med asylsökande
ABF: Terrordådet manar till kamp för ett samhälle som håller samman