Dokubildning? Dokupodd!

Att träffas i en studiecirkel är mer än ”bara” en aktivitet. Genom studiecirklar och kulturarrangemang träffas människor och utbyter idéer, diskuterar samhällsfrågor och växer tillsammans. Här presenterar vi korta dokumentära ljudbilder av hur det börjar med en cirkel.

Dokubildning? Dokupodd? Dokumentära ljudbilder av hur det börjar med en cirkel!

Åtta av tio som deltar i studiecirkel har lärt känna nya människor som de har diskuterat aktuella samhällsfrågor med – klart fler än hos allmänheten. Folkbildning ger sociala kontaktytor som berikar våra liv.

När vi kan se våra medmänniskor i ögonen och möta dem där de är, mitt i vardagen, händer någonting med hur vi ser på varandra och samhället i stort. Den folkliga bildningen skapar ett folk av bildade demokrater – och Sverige blir det som beskrivits som en ”studiecirkeldemokrati”.

Dokumentärmakaren och radioproducenten Aziza Dhaouadi träffar folkbildningens eldsjälar och ger oss reportage? podd? minidokumentärer? Ljudande vykort från den folkliga bildningens verkliga verklighet! Lyssna när du vill, var du vill. Inspireras och var välkommen att delta.

Ljudande vykort från folkbildare i norr och söder

”Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att bli studiecirkelledare, men jag är ingen expert från början. Ledarens uppgift är att vara katalysator, att få igång processen med alla deltagare som finns där, och sen lär man av varandra”

Första vykortet kommer från en biodlarcirkel i Västerås biodlarcirkel. Idag träffas de hemma hos en av deltagarna: Lennart Wernersson i Badelunda Myrby. De har alla olika bakgrund och tankar kring varför de vill lära sig mer om bin och på vilket sätt det här är folkbildning.

”Det måste ju finnas andra än jag och min kollega Ester som har sett den här serien och bara längtar efter att få prata med nån om den, och det visade sig ju att så är det” 

Emelie Bergermark, cirkelledare och själv stor Dr Who entusiast samlar andra “Whovianer” i Örebro. De diskuterar och analyserar olika avsnitt av serien. Hur ser genusperspektivet ut, och vem är egentligen den bästa Dr? Här uppstår intressanta, oväntade samtal inte bara om Dr Who, utan också om betydelsen av mötesplatser där ens speciella intresse kan få plats, och där du kan få vara den du är.

“Folk blir alltid förvånade när de hör att jag lyssnar på rockmusik. För de tycker verkligen inte att jag ser ut som en sån människa som lyssnar på rockmusik”

Kören SJUNG i Sundsvall övar låtar och stämmor. De är också en studiecirkel som diskuterar sånt som de tycker är viktigt – normer och värderingar. De stöttar varandra i att vara ung tjej och våga ta plats, att stå upp för sig själv.