Studieförbunden – nyckelresurser för den civila beredskapen

Studieförbunden har 350 nationella medlems- och samverkansorganisationer och 15 000 lokala samarbetsorganisationer, och utgör ett tätt och landsomfattande nätverk som snabbt skulle kunna aktiveras i en krissituation.

För att studieförbunden ska kunna bidra föreslår Studieförbunden:
Ett riktat anslag för folkbildning för stärkt beredskap. Folkbildningsrådet har i sitt budgetäskande för 2026–2028 föreslagit 100 miljoner kronor årligen till studieförbunden för kunskapshöjande insatser för stärkt beredskap och civilt försvar. Studieförbunden kan med sådana resurser nå 50 000 medborgare i hela landet genom beredskapscirklar, föreläsningar och utbildningar årligen.

Återställda generella bidrag. Studieförbundens goda förmåga att agera snabbfotat vid kriser beror på att vi även mellan kriser har en infrastruktur av lokaler och personal i alla Sveriges kommuner, och upparbetade relationer och samarbeten med föreningslivet i hela landet. För att studieförbunden ska kunna fortsätta samordna civilsamhället och nå ut i samhällets kapillärer i hela landet, behöver det generella statsbidraget höjas.