Rapporter
Upplevelser av studiecirkeln – ofrivillig ensamhet
I denna rapport beskriver vi hur cirkeldeltagare upplever vilken betydelse studiecirkeln haft för dem när det gäller att motverka ofrivillig ensamhet.
Upplevelser av studiecirkeln – personer med funktionsnedsättning
I denna rapport beskriver vi hur cirkeldeltagare med funktionsnedsättning upplever studiecirkeln och vilken betydelse den haft för dem.
”Göteborgsmodellen” – En förändrad studieförbundspolitik
– reaktioner och konsekvenser
I denna rapport beskriver vi följderna av det nya bidragssystem för studieförbund som införts i Göteborgs Stad ur ett studieförbundsperspektiv.
Man måste veta vad man letar efter – och hur. Studieförbundens åtgärdspaket 2019-2022
Denna rapport är en beskrivning från Studieförbunden i samverkan av vad som hänt under åren 2019 – 2022 och det stora åtgärdsarbete som genomförts. Rapporten innehåller dokumentation, beskrivningar och samtal med personer som medverkat.
Första länken – Ett halvår med uppsökande insatser för utrikes födda kvinnor
Under årets första månader har de tio studieförbunden med stöd av ett riktat statsbidrag bedrivit uppsökande insatser för utrikes födda kvinnor med kort utbildning. Verksamheten har framgångsrikt ägt rum över hela landet.
Varför minskar det? En studie om kommunernas generella anslag till studieförbunden
Under lång tid har kommunernas generella anslag till studieförbunden minskat avsevärt. Utvecklingen står i skarp kontrast till de höga förväntningar som finns på studieförbunden – från enskilda medborgare, civilsamhälle, politiker och beslutsfattare. Hur ska man förstå och förklara minskningen av kommunernas anslag? Frågan står i fokus för denna rapport.
Basen i svenskt musikliv
Har du någon gång spelat musik i ett band? I så fall har du sannolikt fått hjälp av eller samarbetat med något av de tio studieförbunden. Varje år samlas runt 90 000 personer för att spela populärmusik tillsammans inom något av de tio studieförbunden. Över hela Sverige erbjuder de tio studieförbunden replokaler, coachning, instrument, studiotid och kurser för att göra det möjligt för fler att spela musik, oavsett bakgrund och ekonomiska förutsättningar.
Bildning behövs för en levande demokrati
Med den årliga rapporten Bildningstrender vill vi mäta bildningstrenderna inom det livslånga lärandet. I årets upplaga noterar vi att bildningstörsten är stark men att inte alla, detta valår 2018, känner sig delaktiga i samhället.
Vi erövrar demokratin varje dag
Folkbildning, fackliga utbildningar och arbetsplatsförlagt lärande har setts som fullgod bildningsbakgrund för politiska ämbeten. Sverige har kallats en studiecirkeldemokrati och detta återspeglas ännu i dag i utbildningsbakgrunden hos förtroendevalda.
Svenska från dag 1
Under 2015 sökte ett stort antal människor på flykt asyl i Sverige. Då visade de tio studieförbunden förmåga att mobilisera och anpassa sig efter samhällsförändringar och möta nya behov. Arbetet nådde 73 500 deltagare i 239 kommuner inom ramen för satsningen på folkbildning med asylsökande.
Låt de tio studieförbunden delta i etableringen
De tio studieförbunden har de senaste åren genomfört en omfattande verksamhet med asylsökande. Det är dags att ta nästa steg i den nationella etableringspolitiken för att kunna möta dagens och framtidens utmaningar.
Studieförbunden, de unga, arbetsmarknaden och framtiden
I denna rapport beskriver vi gruppen unga som varken arbetar eller studerar, vi lyfter exempel på områden där studieförbunden bedriver verksamhet. Slutligen föreslås åtgärder som staten skulle kunna vidta för att göra det möjligt för studieförbunden att utöka sin verksamhet till att omfatta ännu fler.
Unga och samhällsintresset
Med den årliga rapporten Bildningstrender vill vi på branschorganisationen Studieförbunden öka kunskapen om det livslånga lärandet. I årets upplaga intresserar vi oss särskilt för ungas bildningsintresse.
Remisser
Studieförbundens yttrande över Förslag: statsbidrag till
verksamhet i studieförbund
Studieförbundens yttrande över Folkbildningsrådets förslag till nytt statsbidragssystem.
Remissvar Arbetsförmedlingen – leverantörers uppgiftsskyldighet
Studieförbundens yttrande över Arbetsförmedlingens förslag till föreskrifter om leverantörers uppgiftsskyldighet
Remissvar tolktjänster
Studieförbundens yttrande över ”Handlingsplan för långsiktig utveckling av tolktjänsten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet” SOU 2022:11
Remissvar avgifter vid registrering av idéburna organisationer
Studieförbundens yttrande över Kammarkollegiets föreskrifter om avgifter vid registrering av idéburna organisationer.
Remissvar Vår demokrati – värd att värna varje dag
Studieförbundens yttrande över ”Vår demokrati – värd att värna varje dag” SOU 2022:28
Remissvar SCB – den officiella statistiken
Studieförbundens yttrande över ”Statistiska
centralbyråns hemställan om ändring i förordningen
(2001:100) om den officiella statistiken”
Remissvar Rätt mottagare – Granskning och integritet
Studieförbundens yttrande över ”Rätt mottagare – Granskning
och integritet” SOU 2021:99
Vissa statliga insatser på musikområde
Studieförbundens yttrande över departementsskrivelsen ”Vissa statliga insatser på musikområdet” (KU2021/01113)
Remissvar Allmänna sammankomster
Studieförbundens yttrande över promemorian Ändringar i det tillfälliga förbudet mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Remissvar Idéburen välfärd
Studieförbundens yttrande över Utredningen om Idéburna aktörer i välfärdens betänkande ”Idéburen välfärd”(SOU 2019:56)
Remissvar Statistik om studieförbundens deltagare
Studieförbundens yttrande över promemorian ”Statistik om studieförbundens deltagare –ansvaret och personuppgiftsbehandlingen”.
Remissvar Språkplikt för försörjningsstöd
Studieförbundens yttrande över promemorian ”Språkplikt -Deltagande i grundutbildning i svenska för rätt till försörjningsstöd”
Remissvar Demokrativillkorsutredningen
Studieförbundens yttrande över Demokrativillkorsutredningens betänkande ”Demokrativillkor för bidrag till civilsamhället”(SOU 2019:35)
Kommuners medverkan statlig arbetsmarknadspolitik
Studieförbundens yttrande över Kommuners medverkan i den statliga arbetsmarknadspolitiken (SOU 2020:41)